Operation
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT
Västerbotten

Klarar inte vårdgarantin för operationer

Sundberg: Vi har inte tillräckligt många operationslag
1:27 min

Fyra av tio som väntar på operation i Västerbotten får vänta längre än de 90 dagar som vårdgarantin lovar. Det är sämre än riksgenomsnittet.

När man väl fått beslut om en operation så ska den enligt vårdgarantin ske inom 90 dagar. I hela landet klaras det till 73 procent. För Västerbottens läns landsting är siffran 58 procent. Så 4 av 10 får alltså vänta längre än 90 dagar på operation.

Men det skiljer mellan de tre sjukhusen i länet. Lycksele lasarett klarar sig bättre än riksgenomsnittet: 8 av 10 opereras inom 90 dagar. Men i Skellefteå och Umeå får man vänta längre på operation. Vid Skellefteå lasarett får 43 procent vänta mer än 90 dagar och på Norrlands universitetssjukhus får 45 procent vänta mer än 90 dagar.

Ann-Christin Sundberg är hälso- och sjukvårdsdirektör för sjukhusvården i länet och förklarar att man inte klarar vårdgarantin för alla patienter såhär:

-Skälet är att vi inte har tillräckligt många operationslag. Vi saknar främst narkossköterskor. Vi saknar fyra operationslag och det är klart att det får effekt på produktionen. Då prioreterar man de patienter som är mest medicinskt sjuka, säger hon.

Vad vill du säga till dem som får vänta mer än 90 dagar, som ju är garantin?

-Vi försöker så långt det är möjligt erbjuda vård på annat ställe i Sverige men man sitter med samma problem. Kapaciteten är inte tillräckligt hög för att vi ska klara av de här köerna. Och det märks ju när man tittar på siffrorna, även om vi ligger sämre till än snittet, säger Ann-Christin Sundberg.

Det är stor en skillnad mellan olika operationsområden.

Medan bara 2 av 10 som behöver en sköldkörteloperation får hjälp inom 90 dagar i Västerbotten, så får 100 procent av de som behöver operera hjärtklaff eller kroppspulsåder hjälp inom 90 dagar. Det är bättre än riksgenomsnittet som är 84 procent för operation av hjärtklaff eller kroppspulsåder. Riksgenomsnittet för sköldkörteloperationer är att 60 procent för operation inom 90 dagar.

Alla siffror finns på "Väntetider i vården", en webbplats hos Sveriges Kommuner och Landsting.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".