Collage, lägenhetsplaner och Maria Bahlenberg på Bjurholms kommun.
På Smedvägen ska både ettor och tvåor byggas. Foto: Bjurholms kommun, Erik Iversen/SR.

Första nybygget sedan 90-talet

Bjarne Almqvist: Jätteroligt att det finns behov av att bygga nytt
1:20 min

Bjurholms kommun växer och för första gången sedan 90-talet planerar man nu att bygga nya lägenheter.

I takt med att Bjurholms invånare ökar, 22 stycken i år enligt SCB:s senaste siffror, behövs nya bostäder. På Smedvägen i Bjurholm ska 48 modullägenheter byggas som man beräknar stå klara sommaren 2017. Maria Bahlenberg är näringslivsstrateg i Bjurholms kommun och hon tycker att det är på tiden att det byggs.

– Jag tycker att det är jättehäftigt att vi äntligen kommer få nya bostäder till Bjurholm. Vi har jätteknappt om lägenheter och därför känns det roligt att det här området kanske blir ett nytt bostadsområde, säger hon.

Intresset hittills har varit stort. Både hos företagen som vill rekrytera mer folk till sina växande verksamheter och från kommuninvånarna. 38 stycken har lämnat in en intresseanmälan och sedan tidigare står 150 personer i kommunens bostadskö.

Bland de Bjurholmsbor som P4 Västerbotten har pratat med skiljer sig åsikterna åt om att det nu ska byggas nytt för första gången sedan 90-talet.

– Det är jätteroligt att det finns behov av lägenheter, det är jag glad för. Men sen ser jag andra områden som skulle vara mer intressant att bygga lägenheter på. Där vi har en fin utsikt mot Bahlberget till exempel, säger Bjarne Almqvist.

För Stig O Svahn är läget också lite av ett krux.

– Det är inte något lämpligt ställe, det är mycket backigt i fall att det skulle bo gammfolk där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".