Tv-serien Midnattssol
Foto: SVT.

Starka känslor bland samer och kväner om SVT:s Midnattssol

2:22 min

På söndag är det dags för sista avsnittet av SVT:s  kriminaldrama Midnattssol. Men den har ju redan varit ämne för debatt.

Kritiken som framförts har bland annat handlat om att serien skulle underblåsa konflikter mellan folkgrupper, inte minst mellan minoriteterna samer och kväner.

– Det är ju helt otroligt att en sådan här film kan skapa sådana diskussioner. Jag blir häpen, säger Karen Eira som är journalist på Sameradion.

Det låter på dig som att det finns kritik mot den och också positiva omdömen?

– Absolut! Det finns kritik om hur samerna framställs, om hur kvänerna framställs, men också väldigt positiv kritik att någon stor film har kommit, som är både i Frankrike och i Kiruna, och att samer är med i den. Det är klart att det är en positiv grej.

En sak som kanske förvirrar, inte minst de som ogillar seriens skildring av samerna, är att två roller innehas av musikerna Maxida Märak och Sofia Jannok, två personer som ju är kända just för att stå på barrikaderna för samernas rättigheter.

När det gäller minoritetsgruppen kvänerna så är säkert beskrivningen i serien Midnattssol många tv-tittares första möte med denna grupp. De personer i Sverige som betecknar sig som kväner finns mest i Tornedalen och Kirunaområdet. De förenas bland annat av det gemensamma språket meänkieli. Men då ska man också veta att det är långt i från alla som talar meänkieli och som bor i Tornedalen/Kirunaområdet som räknar sig som kväner.

Midnattssols skildring av minoritetsgrupperna har väckt protester och diskussion, på debattsidor och i sociala medier. En åsikt är att samerna exotifieras, en annan att kvänerna skildras som våldsamma, alkoholdrickande tjuvjägare.

Göran Johansson är ordförande i Kvänlandsförbundet i Norden, med ungefär tusen medlemmar:

– Det är många människor som har varit i kontakt med mig och som har sett det där och många mår ju jättedåligt. De sitter och tittar på tv och så får de se en sådan här film som, i och för sig är det ju en fictionfilm, men man blir kallad för både tjuv och gangster och allt möljligt och det är klart att de blir ledsna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista