Röntgenbild på hjärna
Foto: Scanpix.

Herpesläkemedel kan bromsa Alzheimers

Forskare på Umeå universitet inleder nu den första kliniska studien som undersöker om behandling med herpesläkemedel också kan bromsa Alzheimers sjukdom.

Umeå universitet har tidigare avslöjat att det finns ett samband mellan infektion med vanligt herpesvirus och en högre risk för Alzheimers.
Hypotesen då var att herpesviruset och Alzheimers bygger på ett försämrat immunförsvar hos äldre som skapar en möjlighet för viruset att sprida sig vidare till hjärnan. Väl där kan det starta en process som leder till att Alzheimers sjukdom utvecklas.

I den nya studien ska 36 personer med Alzheimers behandlas med herpesläkemedlet Valaciklovir under fyra veckor. Både före och efter kommer flera undersökningar göras för att mäta effekten på de grundläggande sjukdomsprocesserna vid Alzheimers sjukdom.

– Det känns fantastiskt spännande att få vara med och starta den här studien. I befolkningsmaterial har vi sett att herpesinfektion ökar risken för Alzheimers sjukdom. Det är därför synnerligen intressant att nu kunna undersöka om vi kan påverka dessa processer med en befintlig behandling som håller tillbaka herpesinfektionen, säger Hugo Lövheim, huvudansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".