Politiker vill att man tänker mer på barnen.
1 av 2
Peder Westerberg (L) och Ulrika Edman (V).
Politiker vill att man tänker mer på barnen.
2 av 2
Jonas Jonsson, stadsdirektör Umeå.
Barnkonventionen

Politiker vill att man tänker mer på barnen

Umeås stadsdirektör inte överens med politikerna
1:22 min

Om drygt ett år är barnkonventionen tänkt att bli lag. Men idag tänker man inte tillräckligt mycket på barnen i Umeå när kommunala beslut tas, tycker politikerna.

– Jag tycker det är väldigt undermåligt när det gäller ett barnperspektiv, vilket vi borde ha i alla frågor i kommunen, anser gruppledaren Ulrika Edman (V).

När nätverket för barnkonventionen frågade svenska kommuner om dom har en strategi för att förverkliga barnkonventionen svarade Umeå ”Vet ej.”

Men enligt stadsdirektören Jonas Jonsson har man en tydlig strategi – även om det inte finns ett skriftligt dokument.

– Vi ska ha Sveriges bästa folkhälsa, halvera barnfattigdomen och ha en likvärdig skola. Vi ska också inrätta en kommission för socialt hållbart arbete, säger han.

 Jag tycker att tonen i de politiska besluten definitivt inkluderar både barn- och ungdomsperspektivet.

Men precis som Ulrika Edman tycker Liberalernas gruppledare i Umeå, Peder Westerberg, att barnkonventionen borde spela en större roll i de politiska besluten.

– Jag tycker det skulle kunna bli mycket, mycket bättre. Från vår sida har vi ställt en interpellation tidigare, från dåvarande Folkpartiet, där vi tyckte man skulle implementera barnkonventionen i kommunen. Men det har inte gjorts, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".