Brist på högskolelärare oroar

De närmaste åren går många högskolelärare i pension. Nu försöker Umeå Universitet förekomma den väntade bristen på lärare.
På Umeå universitet är inte pensionavgångarna lika omfattande som i landet i övrigt där var fjärde lärare - personalen i Umeå är helt enkelt lite yngre i genomsnitt. Men det som däremot oroar universitetsledningen är att allt fler universitetslärare väljer att lämna universitet och byta yrke av andra anledningar. Riktigt varför lärarna söker sig bort från universitet vet man idag inte, men på Umeå universitet har man börjat att intervjua alla lärare som slutar om vilka orsaker som ligger bakom. Eva Norling, som är förste vice ordförande i Sveriges Universitetslärarförbund och verksam vid Umeå universitet, säger att man från fackets sida är oroad över utvecklingen och att det som krävs för att komma till rätta med problemen är mer pengar för att kunna anställa fler universitetslärare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".