Guitars, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Förslaget: Sälj hela kvarteret

Anders Ågren (M) om Scharinska & Guitars
4:41 min

En försäljning av huset - och hela kvarteret - kan bli aktuell.

Umeå kommunföretag går in med två miljoner kronor för att säkra driften av Guitars - The Museum i vår, beslutet fattades av kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen. För att klara driften på längre sikt, kan det bli aktuellt att driften av museet ingår i kommunens ordinarie budget.

Stadsdirektören ska också få i uppgift att se över alla kulturinstitutioner.

– Det ska göras i syfte att prioritera in Guitars inom budgeten. Guitars är väldigt betydelsefullt för besöksnäringen i Umeå, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

En arbetsgrupp har tittat på frågan om hur finansieringen ska lösas i framtiden, och en slutsats är att alla muséer är beroende av stöd från det offentliga.

En fråga som också diskuteras är att på längre sikt sälja både huset och hela kvarteret där det står. Ett förslag finns att ge Mark och exploatering i uppgift att se över hur en sådan försäljning skulle kunna se ut. I så fall ska den processen samordnas med arbetet för en långsiktig finansiering av museet.

Beslutet att gå in med ett stöd för våren stöddes av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, däremot yrkade Liberalerna och Moderaterna avslag.

– Jag håller med om vikten av Guitars, och de har gjort ett oerhört bra jobb. Men det har aldrig varit tal om att kommunen skulle ha ett ekonomiskt huvudansvar, konstaterar Anders Ågren (M) i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet vände sig emot finansieringen, med hänvisning till försäljningsplanerna.

– Vi vill inte ge en skattekrona utifrån de nya tankarna om en försäljning av kvarteret, säger Ulrika Edman (V).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".