Arbetsförmedlingens skylt: Foto: Henrik Montgomery/TT
Arbetsförmedlingens skylt: Foto: Henrik Montgomery/TT
Västerbotten

Hög arbetslöshet bland utrikes födda

Arbetsmarknadsanalytiker: Siffrorna kommer att bli ännu högre
1:26 min

I länet är arbetslösheten störst bland utrikes födda i Vilhelmina. Där är varannan utrikes född arbetslös. Det visar arbetsförmedlingens statistik.

Arbetslösheten bland utrikes födda är mycket högre än bland inrikes födda. Så har det varit länge.

Arbetslösheten bland utrikes födda som bor i länet är i snitt 22 procent. Bland inrikes födda är den 4,4 procent.

Men det varierar kraftigt mellan kommunerna. Lägst är arbetslösheten bland utrikes födda i Umeå: 14 procent. Och högst i Vilhelmina: 49 procent.

I 8 av 15 kommuner i länet är arbetslösheten bland utrikes födda 30 procent eller mer.

-Kompetensreserven i länet finns nu bland korttidsutbildade och utrikes födda.

I de här siffrorna från kvartal 2 och 3 i år ingår inte merparten av de som sökte sig till Sverige hösten 2015 och ännu inte fått besked om uppehållstillstånd. Så om ett år är de utrikes födda i statistiken ännu fler.

-Arbetslösheten i gruppen utrikes födda kommer att bli ännu högre med tanke på att stora volymer av nyanlända ännu inte kommit in i vårt system och fått uppehållstillstånd. När de får det kommer de här siffrorna att bli ännu högre, säger Agneta Tjernström som är arbetsmarkandsanalytiker på arbetsförmedlingen i Ume.

Vad finns det för jobb att erbjuda?

-Arbetsmarknaden i länet är väldigt stark, starkare än riksgenomsnittet. Och behovet av arbetskraft och kompetens är jättehögt, säger Agneta Tjernström.

-Kompetensreserven i länet finns nu bland korttidsutbildade och utrikes födda. Det är det som är vår arbetskraft, säger Agneta Tjernström.

I morgon presenterar Migrationsverket en kartläggning de gjort över de yrkeskompetenser som finns hos asylsökande i Västerbotten. Den baseras på intervjuer och enkäter med 480 asylsökande i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".