Scharinska villan i Umeå. Foto Lillemor Strömberg/SR.
Scharinska villan i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

V-kritik mot försäljning av Scharinska

V-politikern: Det här är umebornas gemensamma egendom
1:15 min

Det kan bli öppen försäljning av den kommunalt ägda Scharinska villan i Umeå. Vänsterpartiet är kritiskt och vill fortsätta förhandlingarna med Bostaden.

I den kommunalt ägda Scharinska villan drevs musikklubb ända tills länsstyrelsen krävde att husets värdefulla karaktäristika bevarades. Majoriteten av politikerna ville från början sälja huset till kommunala bostadsbolaget Bostaden. Men förhandlingarna har strandat, vilket fått socialdemokraterna och miljöpartiet att ändra sig och öppna för försäljning till någon annan.

– Socialdemokraterna och miljöpartiet valde här att göra en kovändning i sista minuten, säger Ulrika Edman, vänsterpartist och ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott i Umeå.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och ville istället att förhandlingarna skulle drivas vidare.

Hans Lindberg, socialdemokratiskt kommunalråd, anser att när förhandlingarna med Bostaden strandat måste man gå vidare.

– Vi vill effektivisera lokaler som kostar miljoner tomma. Jag lägger hellre miljonerna på lärares löner och annat i vård skola omsorg, säger Hans Lindberg.

Samtidigt överväger kommunpolitikerna också sälja byggnaden, ja hela kvarteret, dit musikverksamheten flyttade och kompletterades med gitarrmuseum - den gamla Vasaskolan.

Vänsterpartiets ledamot i ksau, Ulrika Edman, är mycket kritisk.

– Vi anser inte att man ska sälja kommunala signumbyggnader i centrumfyrkanten för att kunna finansiera annan verksamhet. Det här är umebornas gemensamma egendom och vi ska inte ha en stadskärna som är privatiserad och kommersialiserad. 

– Med Vänsterpartiets sätt att resonera skulle man hellre lägga pengarna på tomma lokaler än på verksamheten, säger kommunalrådet Hans Lindberg, socialdemokrat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".