Camilla Thompson från Stackgrönnan med dottern Amelie
1 av 2
Camilla Thompson från Stackgrönnan med dottern Amelie Foto: Magnus Bergner / SR
Stackgrönnans skola
2 av 2
Stackgrönnans skola Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Oro inför skolbeslut

"Det är någonting som upprör"
3:14 min

Föräldrar är oroade över förslaget till ny skolstruktur för Skellefteås Östra stadsdelar.

I dag finns åtta skolor inom område Öst. Örjansskolan, Auraskolan, Yttre Ursviksskolan, Ursviksskolan, Stackgrönnan, Bergsbyskolan, Moröskolan och Kanalskolan. Det totala elevunderlaget är drygt 1900 elever.

Förslaget innehåller bland annat nedläggning av Auraskolan i Skelleftehamn och Stackgrönnans skola. I förslaget finns också tankar på att bussa elever in till den nya Floraskolan på Morön.

I dag kommer för- och grundskolenämndens politiker att diskutera förslaget men inga beslut kommer att fattas. Men bland föräldrar finns en oro att eleverna ska samlas till färre och större skolor.

Camilla Thompsons barn går på Stackgrönnans skola som har cirka 75 elever.
– Det är något som upprör föräldrar och elever. Vi flyttade hit 2014 och det starkarkaste dragplåstret var skolan, säger Camilla Thompson.

Camilla Thompson menar att trenden just nu är stordrift, men att trender svänger och att man borde utreda fördelarna istället för att stänga små skolor.
– Kolla istället på hur de fungerar, saknas personal, hur trivs dom, hur är sjukskrivningsstatistiken och hur är frånvaron bland eleverna, säger Camilla Thompson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".