Stress. Foto: TT

Forskaren: Förenat med den kvinnliga rollen

"Duktig flicka"-syndromet kan vara orsaken
2:28 min

Maria Nordin från Umeå universitet är inte förvånad över kvinnornas snabba svarstid.

Maria Nordin från Umeå universitet jobbar på psykologiska institutionen och vet en hel del om vad forskningen säger om hur vi beter oss på jobbet.

Hon är inte förvånad över att kvinnor är dem som generellt svarar fortast på jobbmail. 

– Det är intressant, för vi vet att även om man har samma yrke så gör man olika saker. Det här med hur man presterar på jobbet är inte ett så efterforskat område, säger Maria Nordin. 

Kvinnor är dem som oftast tar på sig omsorgsrollen på en arbetsplats. 

– Det handlar om att kvinnor månar och tar hand om andra. De är i högre grad sociala, trevliga och tillmötesgående, de som tar hand om fikarum och som frågar andra hur de mår, säger Nordin.

Det kan vara förenat med den kvinnliga rollen, säger Maria Nordin.

Vi hittade samma tendens bland länets kommunchefer. De kvinnliga kommuncheferna svarade snabbt medan deras manliga kollegor knappt svarade alls.

– Jag tror att det kan spela in även här, det kan vara förenat med den kvinnliga rollen och att det går att se samma tendens hos chefer. 

Säger forskningen något om könsskillnaden när det gäller att vara duktig och plikttrogen på arbetet? 

– Ja här pratar man om "duktig flicka", men vi ska inte glömma att det finns "duktiga pojkar" också.

– Drar man det till ett genusperspektiv så skulle det kunna vara viktigare för den underordnade rollen att göra rätt för att vinna legitimitet hos den normerande rollen. Man kan tänka sig att kvinnor behöver vara duktigare för att få legitimitet hos arbetsgivare exempelvis, säger Nordin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".