Ulf Widmark, fastighetschef på landstinget.
Ulf Widmark, fastighetschef på landstinget. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Umeå

Länslasarettet kan bitvis återanvändas

Fasighetschefen: Vi kan bevara delar och kanske sälja en del
1:36 min

Kanske kan delar av det gamla länslassarettet komma till användning igen? Det är tankar som finns hos landstinget just nu.

När det gamla länslassarettet och rotundan på sjukhusområdet i Umeå ska rivas 2018 för att ge plats åt en ny psykiatribyggnad så funderar landstinget på att bevara detaljer från de gamla byggnaderna. Antingen för att återanvända eller till försäljning.

-Vi tänker att vi kan bevara delar av länssjukhuset och håller nu på att studera vilka detaljer som skulle kunna vara intressanta både att använda i projektet men även för allmänheten att ta del av, säger Ulf Widmark som är landstingets fastighetschef.

Vad skulle det kunna vara till exempel?

-Vi har en jättefin stensockel i gamla lasarettet som skulle kunna användas i det nya projektet. Inomhus har vi gamla radiatorer som jag tror är väldigt intressanta.  Vi har spegeldörrar som kanske skulle vara intressanta för en privatperson att använda, säger Ulf Widmark.

Så det blir till utförsäljning?

-Kan bli så. Nu är vi väldigt tidigt. Vi planerar just nu och vi får se vad det blir av det här, säger Ulf Widmark.

Ulf Widmark poängterar att ingenting är bestämt ännu.

-Om vi nu ska välja att plocka ut alla de här detaljerna till försäljning så kommer det naturligtvis att påverka rivningskostnaderna så vi måste göra en bedömning om det är realistiskt att genomföra, säger Ulf Widmark.

Är det här ett sätt att flirta med dem som inte vill att husen ska rivas?

-Det är väl upp till den som gör tolkningen i så fall om det är en flirt eller inte. Det får andra avgöra, säger Ulf Widmark.

Redan nu har man låtit göra en modell av husen för att bevara minnet av de historiska byggnaderna. Modellen ska stå på en publik plats enligt Ulf Widmark men det är ännu inte bestämt var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".