Förskolan Visionen
Foto: Anders Wikström/SR.
Umeå

Förskolan snart utan lokaler

Förälder: Ett svek från kommunens sida
1:46 min

Förskolekooperativet Visionen i Umeå med omkring 130 barn kan bli utan lokaler. Kommunen ska riva och kooperativet har inte hittat nya lokaler.

– Jag tycker det är ett svek från kommunens sida. Dels att de tidigare har lovat att komma med ersättningslokaler, som de sedan dragit tillbaka. Nu står vi med en jätteovisshet. Vi vet inte vad som händer med våra barn, säger Emilia Karlsson som har två barn på Visionen.

Kommunen som äger lokalerna vill riva och bygga egen förskoleverksamhet.

Visionen har visserligen fått anstånd för att de ska kunna hitta nya lokaler, men nu börjar tidsfristen rinna ut. Den sista januari måste de ge besked om de ska fortsätta med sin verksamhet eller inte.

För- och grundskolenämndens ordförande socialdemokraten Moa Brydsten poängterar att Visionen är en fristående huvudman med eget ansvar för lokalerna:

– Om man pratar ur ett kommunperspektiv så pågår ju diskussioner om just ersättningslokaler, och om man kan hitta en lösning. Om man inte gör det måste ju Visionen som huvudman kontakta kommunen om att man inte tänker fortsätta bedriva verksamheten, och då kommer vi att ta det ansvaret, säger Brydsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".