Möte – inte bara en grej för vuxna

Kommer tomten till ”storsjunget”?
1:53 min

Kan tomten komma på besök? Och vad gör man egentligen på ett möte? Det är några av punkterna på dagens barnråd på förskolan Morgonstjärnan i Umeå.

– Vet ni vad? Man kan prata om saker som är viktiga för barn, förklarar förskolechefen Anna Fyrgård Johansson, som tillsammans med Viktoria Huhtasaari håller i mötet.

Men jämna mellanrum ordnar förskolan Morgonstjärnan ett barnråd där barn mellan två och fem år för tycka till. Den här gången utvärderar de luciafirandet och – kanske viktigast av allt – skriver brev till tomten.

– Men frågan är var vi ska lägga brevet? frågar Anna och Viktoria, och får lite olika förslag.

Anna Fyrgård Johansson, som också ansvarar för en till skola, ser barnrådet som en riktig höjdpunkt.

Det är det roligaste mötet jag har.

Något som personalen tycker är viktigt är att det som tas upp på barnrådet faktiskt blir av, om det är möjligt, så att barnen känner att det är meningsfullt.

– Som det här brevet till tomten, det måste vi ju nu fixa ganska snabbt. Fota och lägga ut lite roliga spår, så de ser att det har hänt, förklarar Viktoria Huhtasaari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".