Kostnaderna för hyrläkare ökar i Västerbottens läns landsting. Bild på tre läkare i en korridor. Foto: Erik G Svensson/TT
Relativt få tar sig till vårdcentraler för att vaccinera sig mot influensaviruset. Foto: Erik G Svensson/TT
Influensaviruset

Läkare: Få inser att de är i riskzonen

”Det handlar om att slippa en ganska jobbig sjukdom”
2:21 min

Relativt många insjuknar i influensa i länet, ändå är det få som vaccinerar sig. Smittläkaren Stephan Stenmark tror att det kan bero på flera anledningar.

I hela landet vaccinerar sig varannan person mot influensa men i Västerbotten går bara fyra av tio och vaccinerar sig.

Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens veckorapport att Västerbotten är ett av de län där flest personer per 100 000 invånare, insjuknat i influensa den senaste veckan.

Kampanjen för att få folk att vaccinera sig har varit omfattande men ändå går få och vaccinerar sig i länet.

– Jag tror att många inte känner så stort hot från influensan. Det är något andra drabbas av, och drabbas jag blir det inte så allvarligt, säger Stephan Stenmark som är smittläkare i Västerbottens län.

Han pekar också på bristande tillgänglighet som en möjlig förklaring.

– Är det lätt att vaccinera sig oberoende vilken ålder man är i livet? Är det krångligt? Passar tiderna? Är tiderna slut? Är det kö? Det är en lång rad faktorer som i slutändan påverkar om det verkligen blir gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".