Ett rött hus.
Hus som står tomma kan komma till nytta om det finns tillräckligt bra bussförbindelser till orten. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.
Skellefteå

Kommunens bostadsjakt gav resultat

Kenneth Fahlesson: Det har gått bättre än vad vi trodde
1:15 min

Tomma hus i Skellefteå kommun har bidragit till att de 100 nyanlända  som fått en anvisad plats i Skellefteå under 2016 fått en bostad.

För ett år sen bad Skellefteå kommun om hjälp med att hitta bostäder till nyanlända med uppehållstillstånd. Man sökte tomma hus som folk ville hyra ut. Det har bidragit till att Skellefteå klarar att bosätta de 100 personer som man under 2016 fått anvisade att ta emot.

– Det har gått bättre än vad vi trodde. Folk har ringt och tipsat på olika sätt, säger Kenneth Fahlesson (S), ordförande i socialnämnden i Skellefteå.

Utgångspunkten var att det finns 2.500 hus runt om i Skellefteå kommun som ingen är folkbokförd i. Många är sommarstugor men i jakten på bostäder till nyanlända valde kommunen ut husen med bra buss-kommunikationer och skickade brev till 237 fastighetsägare.

25 svarade. Man träffade elva av fastighetsägarna och det ledde fram till att nyanlända nu hyr fyra av dessa hus.

Skellefteå kommun har lyckats hitta bostäder, hus och lägenheter, till alla 100 nyanlända som fått en anvisad plats i Skellefteå under 2016.

Det ser ut som att vi ska kunna ordna bostäder till de personer som vi kommer att få till vår kommun.

Nästa år ska enligt prognosen ytterligare 170 nyanlända bosätta sig i Skellefteå och jakten på bostäder går vidare. Kenneth Fahlesson är optimistisk:

– Det ser ut som att vi ska kunna ordna bostäder till de personer som vi kommer att få till vår kommun. Det är ju bra att vi kan bli fler i kommunen. Och att vi kan ordna bostäder åt dem och jobba vidare med det här, säger Kenneth Fahlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".