Skylt

Förbättringsarbetet igång på psykiatrin

Skyddsombudet: ”Handlar om att jobba smartare”
1:52 min

Stress och hög arbetsbelastning präglar arbetet för personalen på psykiatrin i Umeå.

Som P4 Västerbotten tidigare berättat är arbetsmiljön vid psykiatrin på Norrlands universitetssjukhus så pass ansträngd att skyddsombud slagit larm.

– Problemet är att det är stor arbetsbelastning, det är mycket patienter, det är sjuka patienter. Och det är svårt med tider – att få patienttider. Det är brist på läkare, psykologer, och det gör att det blir en stor belastning på hela arbetsgruppen, säger Katarina Nilsson Reian, huvudskyddsombud.

Om personalen mår så dåligt att skyddsombuden slår larm – hur mår då patienterna som söker hjälp?

– Det är ju en bra fråga naturligtvis, men personalen är väldigt professionell, och sätter alltid personalen i första rummet. Det gör att många arbetar väldigt hårt för att hjälpa patienterna, men att tänka på sig själv är de sista de gör.

Vad händer nu?

– Nu arbetar vi med handlingsplaner för att komma till bukt med situationen. Det handlar mycket om att jobba smartare, hitta lösningar och lyssna på varandra, säger Nilsson Reian.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".