Sören Berglund är IT chef på Umeå universitet.
Sören Berglund är IT chef på Umeå universitet. Foto: Erik Iversen/Sveriges Radio.

Mer forskning kräver kraftigare nät

Sören Berglund: Viktigt för oss i Umeå att vi har bra nätverk
1:20 min

Det ökade behovet av att bedriva mer forskning vid universitet i Sverige har lett till att det svenska universitetsdatanätet Sunet uppgraderats.

Datamängderna vid svenska lärosäten fördubblas vartannat år i takt med att allt mer forskningsmaterial produceras. Därför har Sunet, Swedish university computer network, uppgraderat till ett kraftigare och snabbare nätverk.

I somras uppgraderade Umeå universitet sin nätverkshastighet från 10 till 100 gigabit per sekund. Redan den första månaden hade universitetet dubblat sin datamängd berättar IT-chefen Sören Berglund som menar att det är både bra och viktigt för forskningen.

– Det här är en möjlighet för våra forskare att fortsätta att delta i de internationella samarbetena. Det är viktigt för oss i Umeå att vi har bra nätverk, vi ligger ju där vi ligger, säger han.

Framtidsprognosen är att mängden data kommer fortsätta öka med 25 till 50 procent varje år vid Umeå Universitet. Sören Berglund tror inte att det här är sista gången man kommer behöva byta upp sig till ett kraftigare nät, tvärtom så är det inte långt borta.

Främst beror det på att det ökade bildmaterialet knutet till forskning som gjort att datamängderna på senare år har ökat så kraftigt som de gjort. När materialet ska flyttas mellan olika lärosäten krävs därför ett snabbare och kraftigare nät berättar Sören Berglund.

Umeå som stad är lite av ett unikum när det kommer till nätverk. Tillsammans med kommunen och landstinget delar man nät. Det gör det möjligt för studenter och anställda att ständigt vara uppkopplade var man än befinner sig i Umeå. Om det ska fortsätta vara en möjlighet behövs därför ett bra nät.

– Det blir en normalitet. Vi som bor här i Umeå och våra studenter förväntar sig att alltid vara uppkopplad och då kan man göra andra saker, säger Sören Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".