Nils Forsberg, Gustaf II Adolf före slaget vid Lützen 1900. Foto: Göteborgs konstmuseum
Enligt Lars Andersson Hults avhandling är pojkar mer intresserade av krigshistoria än flickor. Foto: Göteborgs konstmuseum.

Större intresse för krig och kungar hos killar

Lars Andersson Hult: Pojkar blandar ihop sig med nationen Sverige
1:17 min

Pojkar och flickor använder historia på olika sätt. Det visar en avhandling gjord på Umeå universitet.

Forskaren och gymnasieläraren Lars Andersson Hult vid Umeå universitet har i sin avhandling undersökt över tusen provsvar hos skolelever i Sverige. Där har han kommit fram till att vi använder historia på olika sätt beroende på vilket sammanhang vi befinner oss i men också att pojkar och flickor skiljer sig när det handlar om historia.

– Pojkar är mycket mer existentiella och blandar ihop sig själv med nationen Sverige. Flickor är mer distanserade till historian och kan redogöra mycket historisk fakta, säger han.

Vad Lars Andersson Hult menar är att pojkar är mer intresserade av krigshistoria och tar oftare in historia i det egna rummet medan flickor exempelvis blir mer intresserade av historia när det handlar om kvinnor och jämställdhet.

Utöver att jämföra pojkar och flickor hoppas han att avhandlingen kan ge en ökad förståelse för hur människor mer generellt reagerar på förändringar i samhället. Han gör en liknelse med Donald Trumps valkampanj "make America great again" och svenskarnas bild av folkhemmet.

–  Vi tittar tillbaka på folkhemssverige med ett skimmer. Men vi kanske glömmer vissa saker, att vi var tre minuter från atomkrig. Så använder man historia ganska mycket för att skapa trygghet.

De bilder vi skapar kan därför bli ett problem menar Lars Andersson Hult, då man hyllar något som kanske inte ens existerade och att en bakåtsträvan uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".