Helene Öberg (MP) är statssekreterare åt utbildningsministern Gustav Fridolin (MP).
Helene Öberg (MP) är statssekreterare åt utbildningsministern Gustav Fridolin (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Regeringen utreder fjärrundervisning

Helene Öberg (MP): Problem att det inte finns tillgång till lärare
0:44 min

Regeringen arbetar för att lösa frågan om fjärrundervisning, enligt statssekreterare Helene Öberg (MP).

För mindre glesbygdskommuner i inlandet blir det svårt att rekrytera behöriga lärare till alla ämnen i skolan. För Dorotea i Västerbotten har lösningen på problemet blivit en olaglig sådan.

Tillsammans med Ådalsskolan i Kramfors i Västernorrland har man fjärrundervisning i moderna språk. Om de inte bryter mot lagen om fjärrundervisning över kommungränser innebär det att eleverna inte får den undervisning de har rätt till. 

Nu svarar utbildningsministern Gustav Fridolins statssekreterare Helene Öberg och erkänner att det finns problem.

– Det är så klart ett problem att det inte finns tillgång till lärare. Det är därför regeringen arbetar så aktivt för att lösa möjligheterna till fjärrundervisning på så många olika sätt som möjligt, säger Helene Öberg (MP).

Hur kan det se ut som det gör?

– Det får man nästan fråga den gamla regeringen. Så fort vi tillträdde var några av de första beslut vi tog att tillsätta en utredning för att hitta sätt att lösa den här frågan på. Vi är angelägna att underlätta för fjärrundervisning inte minst med tanke på den lärarbrist som vi redan har och som kommer att växa.

Lösningen på problematiken kring fjärrundervisning ligger i utredarens händer berättar Helene Öberg som hoppas att utredningen ska ge resultat och att man därefter ska kunna göra en ny lagstiftning. Enligt hennes bedömning är också övriga riksdagen eniga.

– Alla i riksdagen är angelägna om att hitta en lösning på fjärrundervisning och underlätta för fler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".