Rickard Sparby, Petteri Olsén flygbolaget Norwegian
Rickard Sparby och Petteri Olsén från flygbolaget Norwegian Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio

Storsatsning på flyg från Skellefteå

Flygplatschefen: En euforisk lyckokänsla
4:02 min

Flygbolaget Norwegian satsar på nya avgångar till och från Skellefteå. Och Skellefteå Airport kommer att bygga ut landningsbanan.

Flygbolaget Norwegian startar en ny reguljär flyglinje mellan Arlanda och Skellefteå.

Tre avgångar till från guldstaden till huvudstaden planeras, med start i mars nästa år. Norwegian kommer därmed att konkurrera med SAS som idag är enda bolag som trafikerar sträckan.

Skellefteå Kommun tog över flygplatsen 2010. Efter det har flygtrafiken ökat och idag flyger cirka 300 tusen resenärer till och från Skellefteå.

Historiskt har Skellefteå flygplats inte kunnat locka till sig fler än en operatör. Under 2011 flög både SAS och Skyways till Skellefteå men det blev en kort parantes.

Ägaren Skellefteå kommun har också beslutat att skjuta till pengar för att bygga ut flygplatsens rullbana vilket på sikt ska möjliggöra fler avgångar.

Flygplatsledningen har jobbat länge och hårt för att få fler operatörer för inrikesflyget till Skellefteå, och det blev alltså Norwegian som till slut nappade.
– Det är ganska precis på dagen fem år sedan som vi hade vårt första möte med bolaget i Oslo, säger Robert Lindberg som är vd för Skellefteå Flygplats.
– Jag har jobbat så hårt tillsammans med min ledning och personal och nu kan jag fira jul, det är en sådan euforisk lyckokänsla säger Robert Lindberg.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".