Varg. Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Foto: Dawn Villella/AP/ TT

Vargrivna renar i Västerbotten

Vargen som skymtats i Granö, har nu vandrat mot Åmselehållet. Rans sameby har nu hittat rivna renar i området, och jobbar nu på att lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen.

Den tredje konstaterade vargen i Västerbotten som setts i Granö, Vindelns kommun, har gått norrut och är just nu på Rans samebys marker längs vindelälven nedanför Åmsele. Enligt Göran Jonsson, ordförande för Rans sameby har de hittat flera döda renar, och har lämnat in en ansökan om skyddsjakt, skriver Sameradio.

- Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare. 

Vad gör ni nu?

- Vi har förstärkt bevakning, vi är självklart ute och kollar renarna. Vi försöker tillsammans med länsstyrelsen kartlägga nu hur den går, säger Göran Jonsson. 

Länsstyrelsen i Västerbotten har tagit emot samebyns skyddsjaktansökan och jobbar med frågan.

När det gäller vargparet i Nordmalingstrakten så har de i dag beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs spårsnö för att den ska kunna genomföras.

- På lördag kanske det kommer lite snö, enligt prognoserna. Det kommer behövas snö för att genomföra jakten, det går inte att bara åka ut och leta efter dem utan något att gå på, säger Michael Schneider vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Ordförande för Vilhelmina Norra sameby, Jonas Stinnerbom, är till fjälls när vi når honom. Renarna är på väg mot Nordmalingstrakten där vargparet väntas vara.

- Det var ett julklappsbesked att jakttiden förlängs. Nog är vargarna kvar där i området, de hade ju sett relativt färska spår nu innan de tinade på grund av det här vädret. 

Renarna har inte nått fram till vinterbetesområdet i Nordmalingstrakten där vargarna har setts än, men de är på väg dit. Stinnerbom hoppas nu precis som länsstyrelsen på spårsnö. 

- Ingen kommer frivilligt flytta renarna dit med vargar i området. Men det är ju inte alltid det går att hålla dem tillbaka, det beror på betet, säger Jonas Stinnerbom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".