Ulf Bergelin
Ulf Bergelin Foto: Madeleine Harrati

”Skogen ska få stå kvar för framtida generationer”

Reservat ska finnas till för alla
2:38 min

Dessutom har fyra av de gamla reservaten i länet blivit större.

Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på Länstyrelsen menar att det är bra med många reservat för att skogen ska finnas tillgänglig för kommande generationer. 

– Naturen blir mer tillgänglig och håller sig vacker, det tror jag att de flesta av oss uppskattar sådana här typer av områden för att de är ursprungliga. Skogen ska få stå kvar för framtida generationer, säger Ulf Bergelin. 

Det är främst kommuner längst Ume- och Öreälven som berörs av nya reservat. 

– Vi skyddar områden för att bevara biologisk mångfalt och variationen mellan arter, det är ett miljömål som Sverige måste uppfylla.

Många har bilden av att man inte får gör någonting i ett reservat

Historiskt har det kunnat uppstå konflikter mellan markägare när reservat ska utlysas, men denna gång har det främst handlat om staten egna mark. 

– I de flesta fall går det riktigt bra, men det har hänt att det har uppstått problem. 

Tanken med ett reservat är att det alltid ska vara tillgängligt för allmänheten.

– Det ska bara vara att nyttja de här platserna. Många har bilden av att man inte får gör någonting i ett reservat, men för det mesta handlar det bara om att man inte får hugga ner skogen, säger Ulf Bergelin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".