Buss
Arkivbild Foto: Tommy Forsgren / SR
Västerbotten

Slitna bussar får chaufförer att agera

Skyddsombudet: Vi har varit alldeles för snälla alldeles för länge
1:19 min

Busschaufförer som kör sträckan Umeå - Haparanda har fått nog och vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Kalla bussar och bussar i dåligt skick skapar en dålig arbetsmiljö och missnöjda passagerare. Nu har skyddsombuden vänt sig till Arbetmiljöverket för att få hjälp.

Det är Anders Fors i Umeå som är Kommunals skyddsombud för Transdevs E4-trafik som skickat in en begäran om hjälp från Arbetsmiljöverket.

-Vi har en massa bussar som inte är i det skick de borde vara. Det kan vara gungande förarstolar och dörrbromsar som är ur funktion. Bussar som läcker luft och som är varma eller kalla där klimatanläggningen inte funkar som den ska och så vidare, säger Anders Fors.

Han fortsätter:

-Det här skapar arga och irriterade resenärer. De tar givetvis ut sin ilska och frustration på den som är närmast och det blir chauffören, säger Anders Fors.

Totalt är det 100-talet chaufförer som kör åt Transdev på E4:an sträckan Umeå - Haparanda.

Företaget Transdev har svarat på kritiken och bland annat sagt att  trasiga stolar byts ut vartefter och att man köpt in fläktar för att hålla en dräglig temperatur i bussarna när man börjar på morgonen.

Men Kommunals skyddsombud utmed sträckan sätter nu ner foten och begär hjälp av Arbetsmiljöverket för att komma till rätta med problemen som påverkar chaufförernas arbetsmiljö.

-Vi har, om man ska sammanfatta läget, varit alldeles för snälla alldeles för länge, säger Anders Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".