Kyrkogård, Gammplatsen
1 av 5
På den här rekonstruerade kyrkogården på Gammplatsen i Lycksele planeras för den största återbegravningen av samiska kvarlevor någonsin. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Mikael Jakobsson, ledamot i etiska rådet.
2 av 5
Mikael Jakobsson, ledamot i etiska rådet, skulle gärna se att återbegravningen kunde ske redan nästa år, även om det kan bli svårt. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Gammplatsen, Lycksele
3 av 5
Gammplatsen i Lycksele var en samlingsplats för samer under stora delar av 1600- och 1700-talen. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Västerbottens museum, Umeå
4 av 5
På Västerbottens museum, Umeå, förvaras de samiska kvarlevorna från Gammplatsen i sju kartonger. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Jans Heinerud, Västerbottens museum
5 av 5
Jans Heinerud, chef Kulturmiljöavdelningen på Västerbottens museum, tycker att tillgänglighet är viktigt men att det är självklart att de samiska kvarlevorna ska tillbaka till samerna själva. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio

Samisk återbegravning i sikte

"Viktigt att göra rätt för en gångs skull"
3:01 min

Ett etiskt råd har åter väckt frågan om återbegravning av samiska kvarlevor som plundrats från gravar, ofta med rasbiologiska motiv.

Det etiska rådets främsta uppgift är att arbeta för att återbegrava de samiska mänskliga kvarlevor som finns på museum runt om i landet.

I den gamla kyrkbyn Gammplatsen i Lycksele planeras den största återbegravningen någonsin att äga rum.

– Man var tvingad att ta hit sina döda och begrava dem här, säger Mikael Jacobsson, som är ledamot i det etiska rådet när vi står vid den rekonstruerade kyrkogården på Gammplatsen.

Han berättar att samerna var tvingade av kyrkan att begrava sin familj just här. När man på 50-talet gjorde en arkeologisk undersökning grävdes de samiska kropparna upp från kyrkogården och fraktades till Stockholm för analys.

Symbolisk fråga

Så snart som möjligt hoppas Mikael Jakobsson att den stora återbegravningen ska kunna ske, helst redan 2017. Återbegravning är en mycket viktig symbolisk fråga.

– Det har mycket att göra med hur vi samer blev bemötta och hur vi blev mätta från huvud till tå under den här rasbiologiska eran.

Sedan två år tillbaka förvaras de samiska kvarlevorna från Gammplatsen i kartonger på Västerbottens museum i Umeå.

Jans Heinerud som är avdelningschef för kulturmiljövård på museet tycker att det är bra att kvarlevorna ska lämnas tillbaka till samerna.

– När det gäller mänskliga kvarlevor till exempel har vi väldigt god kunskap just kring ålder och kön och så vidare, och kan då ganska snart ta reda på det vid en undersökningssituation. Finns det också ett önskemål att de här mänskliga kvarlevorna ska återbegravas så ska vi respektera det.

"Kämpat i flera hundra år"

Men det här är långt ifrån första gången frågan diskuteras.

2009 handlade det om tolv andra förmodade samiska skelett som skulle förvaras på fjäll- och samemuseeet i Jokkmokk.

Skeletten grävdes ur sina gravar 1915, efter vad som idag ses som en gravplundring med rasbiologisk agenda. En då 21-årig Maxida Märak startade Facebook-gruppen "Begrav våra samiska förfäder".

– Så jag frågade hur han som museichef för ett museum som ska representera samer kan göra det här med hedern i behåll när vi är ett folk som kämpat hur länge som helst i flera hundra år för att få återbegrava våra förfäder, sa Märak i en intervju med Sameradion då.

Rätt till slut

Men i och med det etiska rådet verkar det alltså ha tagits ett steg närmare mot att de samiska kvarlevorna slutligen ska få ro igen i Sápmis jord.

– Hur vi blev ansedda att vi var inte riktiga människor utan vi var nånting mitt emellan. Just därför känns det viktigt att göra någorlunda rätt för en gångs skull, säger Mikael Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".