Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Så blir reglerna för småviltsjakt på statlig mark

Länsstyrelserna i Jämtland, Norr- och Västerbotten har nu enats om regler för småviltsjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.

Regeringen har bestämt att rennäringsförordningen ska förändras så att jägare som är bosatta i Sverige får företräde till jakt på statlig mark. Beslutet gäller från 1 april 2017.

Nu har länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län har i samråd med Jordbruksverket kommit överens om inriktning. Den nya förordningen kommer tillämpas enligt följande under 2017/18:

  • Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen ska upplåtas till jakt för svenska medborgare och EU-medborgare med närmare anknytning till Sverige – det vill säga äger fastighet i Sverige, har anställning i Sverige eller bedriver näringsverksamhet i Sverige.
  • Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen får upplåtas till övriga efter den 15 september.

Under början av 2017 kommer länsstyrelserna att ta fram rutiner för hur de med närmare anknytning till Sverige ska ansöka om tillstånd för att kunna köpa sina jaktkort.

Efter den 15 september innebär förslaget i princip samma regler för jakt som gäller idag.

Den här förändringen av reglerna kommer att innebära att att jägare bosatta i Sverige och de med nära anknytning till Sverige ges förtur till jakt under de första 3 veckorna, det vill säga då det brukar vara många som vill jaga.  

Förändringen innebär att också att utländska jägare får möjlighet att jaga i de svenska fjällen senare under hösten.

– Vår tillämpning kommer att öka jaktmöjligheterna för svenska jägare under hösten och tar inte heller helt bort möjligheten till jakt för utländska jägare,  säger Björn Jonsson Naturvårdsdirektör på  Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".