tabletteja kämmenessä
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter stängningen: Ägaren kritisk mot IVO

Libo Cares ägare: Vi måste reda ut frågan runt tillstånd.
1:04 min

Inspektionen för vård och omsorg beordrar att Norsjövallens HVB-hem stängs. Libo Cares ägare förstår inte kritiken.

Det är med hänvisning till allvarliga missförhållanden som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beordrar stängning av HVB-hemmet, det rapporterar nyhetsbyrån Sirén. Hemmet har tagit emot vuxna med beroendeproblem, men har enligt IVObland annat brutit mot sitt tillstånd genom att ta emot klienter med stora medicinska behov som personalen inte har kompetens för.

Hemmet uppmärksammades i november då en klient hittades död i sin säng efter att ha varit med vid ett apoteksinbrott där narkotiska mediciner stals.

Polisen har bland annat framhållit att personalen inte har rapporterat fynd av okända narkotiska mediciner på boendet och att vid besök har rum sett ut som knarkarkvartar. Libo Cares ägare och styrelseordförande Markus Boman erkänner att det ligger något i delar av kritiken.

– Vi kan konstatera att från styrelsens håll att kommunikationen med polisen har lämnat en del att önska. Där har vi gått in och vidtagit åtgärder för att stärka upp, säger han.

Beslutet att stänga ner hemmet var väntat berättar Markus Boman men kritiken som IVO fört fram ställer han sig frågande till.

– Vi måste ju ändå reda ut den här frågan runt tillstånd och vad som egentligen gäller och av den anledningen måste vi överklaga beslutet.

Bolaget Libo Care som driver hemmet, har vid flera tillfällen kritiserats av IVO för att bryta mot tillstånden för olika verksamheter och har även polisanmälts. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".