En man kör bil och använder samtidigt sin mobil. Foto: Erik Nylander/TT
Foto: Erik Nylander/TT

Många använder mobilen under körning

Bilförare: Höll på att krocka när jag sms:ade
1:18 min

Endast 13 bilförare i landet har åtalats under 2016 för att ha orsakat trafikincidenter när de använt mobiltelefonen. Men beteendet är vanligare än så, för en undersökning visar att många håller på med mobilen medan de kör.

Enligt en ny undersökning från Transportstyrelsen kan många svenskar inte hålla fingrarna borta från mobilen under bilkörning.

En som höll på krocka när hon använde mobilen är Gunilla Lindgren i Sundsvall.

– Höll på att köra in i en annan bil bakifrån när jag sms:ade. Efter det har jag helt slutat att använda mobilen medan jag kör, säger Gunilla Lindgren. 

Var fjärde förare sms:ar

Var fjärde förare i Jönköpings, Östergötland, Västerbotten och Norrbotten sms:ar under körning.

Kan bli svåra olyckor om man koncentrerar sig på annat än bilkörning.

I Gävleborg använder 43 procent av förarna musiktjänster i bilen.

I Jämtland och Västernorrland använder mer än var femte förare sociala medier under färd. Något som kan sluta mycket illa.

– Det är oroväckande självklart eftersom föraren koncentrerar sig på annat än bilkörningen. En följd är att dte kan hända svåra olyckor, säger Jens Jansson på trafikpolisen i Sundsvall

Tandlös lag

För tre år sedan infördes lagen om mobiltelefonförbud när man framför ett fordon. Men om polisen ser måste de också kunna bevisa att föraren orsakat en olycka eller kört på ett avvikande sätt. Därför är antalet åtal så pass lågt, menar Jens Jansson som vill se en skärpning av lagen.

– Lagen blev tyvärr tandlös. Det borde hellre vara som i Norge där det är totalförbjudet att använda mobiltelefons tjänster medan man kör, säger trafikpolis Jens Jansson.

Över 2000 svarade

Undersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Transportstyrelsen i september och oktober 2016.

Totalt genomfördes 6 014 webbintervjuer bland annat för att öka tillförlitligheten i undersökningens länsvisa nedbrytningar.

Antal personer som svarade på undersökningen var 2003 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".