Semester en klassfråga

En halv miljon barn i landet har varken åkt på semesterresa eller haft tillgång till fritidshus under det senaste året. Möjligheterna till semester beror i hög grad på yrke och samhällsklass, visar LO:s årliga semesterrapport

Sara Ådén i Umeå är 15 år och hon är en av de ungdomar som blir kvar i stan hela sommaren. Hon säger till P4 Västerbotten att de inte har råd att åka bort men att hon gärna skulle vilja.

LO:s semesterrapport visar att färre antal medlemmar har varit på semesterresa eller haft tillgång till fritidshus under det senaste året. I Umeå ser inte Kent Åberg på socialtjänsten någon ökning på antalet ansökningar om semesterstöd och inte heller någon ny grupp som söker stöd.

Den grupp som berörs mest är ensamstående föräldrar. Och enligt inkomststatistiken är det detta grupp som har lägst levnadsstandard.

Kristina Mezan, som varit ensamstående förälder i 15 år tycker att det är för hemskt att så många barn inte får komma iväg på semester.

- Jag tycker att det är fruktansvärt därfr att barn behöver få komma bort. De behöver träffa nya människor, de behöver få nya intryck så de inte blir så himla inskränkta.

- Det finns ingenting som heter solidaritet längre. Den som har mest är den som är värd mest. Jag tror att det är en klar klassfråga, säger Kristina Mezan till P4 Västerbotten.