Sjöjungfrun
Björn Hällgren kände sig piggare både på och efter jobbet.
Arbetstidsförkortning

”Man stirrade sig blind på sjuktalen”

Björn Hällgren mådde bättre när han jobbade mindre
1:21 min

Projektet med kortare arbetstid i Umeå hade kunnat fortsätta om inte kommunen stirrat sig blind på sjukfrånvaron, menar undersköterskan Björn Hällgren.

Vad tycker du i frågan om 6 timmars arbetsdag? Mejla P4vasterbotten@sverigesradio.se

Under ett år testade personalen på vård- och omsorgsboendet Sjöjungfrun i Umeå att jobba 80 procent, med full lön. Men slopade också de delade turerna.

I november förra året avslutades projektet, och undersköterskan Björn Hällgren kan konstatera att det var roligare att gå ner i tid, än att gå upp igen.

– Ja, det var väl inget jubel bland mig och mina kollegor direkt, säger han och skrattar.

Han är tacksam att han fått vara en del i det här projektet – med tanke på alla positiva effekter han fick, som att han blev piggare, gladare och orkade mer på jobbet.

På andra orter har försöken med förkortad arbetstid blivit förlängda. Men att det inte kom på tal på Sjöjungfrun tycker Björn Hällgren är märkligt.

Enligt honom har kommunen stirrat sig blind på sjukfrånvaron, som ökade med dryg procent under perioden.

Det är klart man är besviken, på något som gav positiva effekter på allt utom sjuktalen.

Enligt Janet Ågren som är ordförande i äldrenämnden i Umeå var det dock redan från början sagt att projektet skulle pågå ett år. Den ökade sjukfrånvaron är alltså, enligt henne, inte orsaken till att det avslutades i november.

Orsaken till att sjukfrånvaron ökade något under projektet har varit svår att sätta fingret på. Men även på jämförelseobjekten – alltså på arbetsplatser där man hade liknande projekt – ökade sjukfrånvaron.

– Många säger att ett år är för kort tid för att det ska ge någon effekt, säger Viveka Stenvall, enhetschef på Sjöjungfrun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".