Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell
Ida Östensson, ordförande Make Equal. Foto: Kristina Wicksell

Ida Östensson om jämställdhetens 2016

Framgångar och bakslag för jämställdheten
1:18 min

Opinionsbildaren Ida Östensson fortsätter att jobba för ett jämställt samhälle och lyfter fram två goda nyheter för jämställdheten 2016.

Året är snart slut och årets viktigaste nyhetsteman summeras. Till vår hjälp har vi olika gäster som är experter inom sitt område.

Hur har året 2016 varit när det gäller arbetet för kvinnor och mäns rättigheter?

–  Vi har kämpat länge för att lagen ska bygga på samtycke, om det inte finns samtycke vid sex så är det övergrepp, säger Ida Östensson om att den nya sexualbrottslagstiftningen presenterades i oktober i år.

Hon tycker också det är fantastiskt att nuvarande justitieministern Morgan Johansson (S) lägger tonvikt på att männen måste ta ansvar för att förändra patriarkala struktur. 

– Män drabbas också av att leva i ett patriarkat. 70 procent av alla självmord begås av män. Var femte man har inte en nära vän. Män är överrepresenterade i brott och missbruk.

Ett av årets stora bakslag kom i samband med kampanjen "Inte er kvinna". Då blev hon uthängd på nazistiska forum, fick utstå hat och hot.

– De kartlade även min familj, det var väldigt obehagligt.

– I år har rasismen fortsatt normaliseras vilket hjälper nazismen att växa. Deras röster tar större utrymme. Tidigare har jag fått utstå hat från kvinnohatare, men det är mycket läskigare med nazister som tar plats, säger Ida Östensson.

Hoppet för 2017 är att fler engagerar sig för jämlikhet och gör saker mer jämställt och jämlikt. 

– Många säger att 2016 varit ett skitår och jag kan hålla med om det på många plan, även om det finns ljusglimtar. Tror vi kommit till en botten och att folk kraftsamlar till nästa år för att förändra saker till det bättre.

Mer om Tema 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".