Mygga på en hand
Foto: Therese Forsberg

Svenska myggor testas för Zika

Risk att svenska myggor kan sprida tropisk smitta
1:21 min

Kan svenska myggor sprida Zika-virus? Det undersöks i ett forskningssamarbete med basen i Umeå, där myggorna testas för tropiska sjukdomar.

- I Sverige finns det uppemot 50 olika blodsugande myggarter, säger Clas Ahlm, professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och en av forskarna i projektet Mobozo - Mosquito Borne Zoonotics.

- Många av dem tror vi skulle kunna sprida de virus som är aktuella idag och ger stora utbrott på olika kontinenter i världen, som Dengue, Chikungunya, Zika men också West Nile-virus.

Så här mitt i vintern är det helt myggfritt i Umeå - med ett undantag. I laboratoriet hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, surrar det av myggor som används i det här samarbetet mellan FOI, Umeå universitet och Statens veterinärmedicinska anstalt,SVA. Hittills har testerna kartlagt vilka myggor som kan sprida virus som redan finns i Sverige - bland annat ockelbosjukan och Inkoo-viruset, som ger feber och muskelvärk och i värsta fall hjärnhinneinflammation. Men nu efter nyår börjar testerna med tropiska sjukdomar, fruktade virus som Dengue och Zika. Teoretiskt sett skulle svenska myggor kunna föra t ex Zika vidare, om viruset på något sätt kom till Sverige.

- Våra inhemska myggor som har anpassat sig och som trivs i vårt klimat, de vet vi faktiskt inte om de är så benägna att sprida de här virusen, säger Clas Ahlm.

- Det är möjligt att de skulle kunna det  vid vissa tillfällen, och då kanske i de södra delarna av landet men i de norra delarna av Sverige är det nog mindre sannolikt.

Forskningen i Mobozo-projektet pågår hela nästa år, så i slutet av 2017 kan det finnas ett svar på frågan om svenska myggor och tropiska virussjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".