Ola Nordebo politisk chefredaktör Västerbottens kuriren
Ola Nordebo, politisk chefredaktör Västerbottens kuriren Foto: Privat.

Ola Nordebo om året då gränserna stängdes

Kunde flyktingfrågan gått en annan väg?
1:03 min

Öppna hjärtan blev stängda gränser. Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens kuriren, reflekterar över 2016.

2016 är ett år där flyktingen stått i fokus. Människan som flyr från krig och som kallats flyktingström, flyktingvåg och flyktingkris.

– Jag tror vi är inne i ett skede där vi måste börja prata grundläggande värderingar. Vad vill vi som samhälle stå för? Vi har inte kommit igång med den debatten än, säger Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens kuriren.

Han ser det som att de som står för stängda gränser också har vinden i ryggen just nu. Hela frågan kring vilket flyktingmottagande Sverige ska ha kunde gått en helt annan väg, tror Ola Nordebo.

– Man har trott att det finns en opinion som kräver stängda gränser, men man prövade aldrig vad svenskarna egentligen ville.

Ola Nordebo skulle velat se politiker som tog strid för att prata om värderingar. Men eftersom ingen gjorde det då, tror han att det nu kommer ta längre tid att vända debatten. Samtidigt har polariseringen mellan åsikterna ökat.

– Vi som tycker olika i den här frågan måste hitta ett gemensamt språk för att förstå varandra. Annars kan vi inte debattera flyktingmottagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".