Skoteråkare. FOTO: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Snöskoteråkning stör vilda djur

Per Olov Wikberg: Är det mycket spår - välj ett annat område
0:38 min

Tre av tio skoterförare åker oftare utanför skoterlederna idag än för tre år sedan och det ökar riskerna för de vilda djuren i naturen.

Nationella Snöskoterrådet genomförde i slutet av 2015 en enkätundersökning där det framgick att nio av tio helt eller delvis instämde i påståendet att ”jag tar alltid hänsyn till djur, natur och andra människor genom mitt sätt att köra snöskoter”.

Det stora flertalet ansåg att det finns en liten grupp snöskoterförare som inte respekterar lagar och regler och därmed förstör för dem som gör det.

En tydlig trend är att snöskoterkörningen utanför leder ökar, varannan snöskoterförare definierar sig i dag som friåkare.

Flera vetenskapliga studier har påvisat att vilda djur reagerar starkare på oförutsägbara aktiviteter i terrängen än vid kontakt med människor som rör sig längs kända leder.

Studier visar också att djur som vid upprepade tillfällen blir störda ofta flyttar till andra områden.

– Man ska framförallt inte förfölja vilt om man ser att det är mycket vilt längs spåren. Viltet påverkas väldigt negativt vid störning, speciellt vintertid, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid nationella snöskoterrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".