Landstingshuset i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Sjukvård

Sjukhusen kallar in ledig personal

Hygienläkare: Fullt på avdelningarna
0:48 min

Influensaläget gör att landstinget tvingats beordra anställda att avbryta sin ledighet och komma in och jobba.

På sjukhusen i Umeå och Skellefteå har både patienter och anställda har drabbats, och på några avdelningar är läget extra bekymmersamt och vikariebehovet stort.

Men många medarbetare är lediga och svåra att nå.

– Har man möjlighet att komma in och hjälpa till är det väldigt välkommet, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Influensan har kommit tidigt till länet samtidigt som det verkar vara en större epidemi än vanligt där framförallt äldre drabbas.

– Det är många år sedan vi hade så många inläggningar på grund av influensa under så kort tid som i år, det gör att det är fullt på många avdelningar på sjukhusen. I framförallt Skellefteå är det samtidigt många som drabbats av vinterkräksjuka, säger Anders Johansson, hygienläkare i Västerbottens läns landsting.

Personalen på sjukhusen i länet jobbar för högtryck och många av dem ställer upp utanför sina normala arbetstimmar.

– Vi ber allmänheten att hjälpa till genom att inte besöka anhöriga eller bekanta om man är förkyld, har influensa eller magsjuka. Det gäller vid besök på sjukhus men också vid besök på kommunens äldreboenden, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".