Skellefteå tingsrätt. Foto: Magnus Bergner, Sveriges Radio.
Foto: Magnus Bergner, Sveriges Radio.

Frias efter knivdådet på Morö Backe

25-åringen som stått inför rätta misstänkt för mord i samband med en fejkad knarkaffär frikänns av Skellefteå tingsrätt.

Nu har domen i Moröbackefallet kommit. Målet handlar om en knarkaffär som skulle äga rum där en 20-årig Umeåbo höggs ihjäl med kniv. 25-åringen som tidigare varit misstänkt för mord frias och döms enbart för ringa narkotikabrott och rattfylleri. Påföljden blir dagsböter då man anser att den tidigare frihetsberövan verkställer bötesstraffet. 

I domen framgår det att 25-åringen attackerades av 20-åringen med kniv, därefter svarade han med ett tiotal knivhugg i nödvärn. Tingsrätten bedömmer att 25-åringen haft uppsåt att döda 20-åringen men att då det var en fråga om liv och död haft rätt till nödvärn. 

Eftersom Tingsrätten inte bedömmer att den tilltalade gjort sig skyldig till det brott som han stått åtalad för blir han inte skyldig att betala skadestånd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".