Topp på liten tall
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Umeå tingsrätt

Kamerunier förlorade mot skogsföretagare

Sju kamerunska skogsarbetare som stämt en företagare i Västerbotten efter en tvist om lönen förlorade i tingsrätten. De får inte rätt till skadestånd, eftersom företaget gått i konkurs.

Fallet blev uppmärksammat i medierna för två år sedan, det var då sammanlagt 14 arbetare från Kamerun som ansåg sig lurade på den lön de blivit lovade när de lockades till Sverige för att plantera skog.

Facket GS och LO-TCO:s rättsskydd har ställt sig på arbetarnas sida, och företaget betalade ut en del pengar i en överenskommelse, men sju av kamerunierna gick vidare och stämde företagaren i ett civilmål, som de nu alltså förlorat.

Tingsrätten anser visserligen att några av dem fått för litet ersättning av bolaget, men bolaget har gått i konkurs och det går inte att bevisa att företagets ägare har handlat så brottsligt att han har ett personligt ansvar för bolagets skulder till arbetarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".