sdltaf23601 lagbok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Morö Backe-fallet

Väntad dom enligt försvarsadvokaten

Jens Nyström: Åklagaren tog i när han väckte åtal för mord
1:18 min

Den 25-åriga man som tidigare varit misstänkt för mordet på Morö Backe frikänns då tingsrätten i Skellefteå anser att han handlat i nödvärn.

Det var i början av oktober som en 20-årig Umebo blev knivhuggen till döds under en knarkaffär där säljarna försökte lura köparna på Morö Backe torg i Skellefteå. Misstanke om mord alternativ dråp väcktes mot den 25-årige man som var en av köparna.

I tingsrätten bedömde man att mannen hade handlat i nödvärn då det varit en fråga om liv och död när 20-åringen hade gått till angrepp. 25-åringen friades misstankarna i och med dagens dom och döms nu till ringa narkotikabrott och rattfylleri. Jens Nyström är försvarsadvokat för den åtalade och enligt honom var utfallet väntat.

– När vi kom till huvudförhandlingen kände jag ganska starkt att det min klient hade berättat fick starkt stöd av övrig bevisning också. Jag upplevde att vi hade gott på fötterna, säger Jens Nyström.

Under rättegångsförhandlingarna har det också svängt en del. Till en början yrkade åklagaren på mord alternativt dråp men utfallet blev tillslut nödvärn. Jens Nyström tycker också att åklagaren tagit i när han först väckte åtal. Att tingsrätten valde att följa försvarets linje anser han vara riktigt.

– Utifrån vårt perspektiv så ser jag det som att det har funnits naturliga skäl till att bedöma det som en nödvärnssituation och att vi också fått rätt i den delen, säger han.

Jens Nyström berättar att hans klient är lättad även om han känner ett visst ansvar för det som har inträffat, men nöjd är inget ord han skulle använda.

– Man kan aldrig vara nöjd över en situation som blivit så här med tanke på att det är en person som är avliden det ska man ha stor respekt för, säger 25-åringens försvarsadvokat Jens Nyström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".