Planterar skog.
Foto: Johan Gunséus/Scanpix

Kamerunier förlorade mot skogsföretagare

Ville ha ut sin rätta lön, döms att betala
1:37 min

De afrikanska skogsarbetarna fick för litet i lön, säger tingsrätten i en dom. Men de har inte rätt att få ut pengarna - tvärtom måste de betala rättegången.

Fem skogsarbetare från Kamerun fick tillsammans tvåhundra tusen kronor för litet i lön när de planterade skog i Västerbotten. Det konstaterar Umeå tingsrätt i en dom - men arbetarna förlorar ändå målet och blir utan pengar eftersom skogsföretaget gått i konkurs.

Fallet blev uppmärksammat i medierna för två år sedan, det var då sammanlagt 14 arbetare från Kamerun ansåg sig lurade på den lön de blivit lovade när de lockades till Sverige för att plantera skog. GS-facket och LO-TCO:s rättsskydd ställde sig på arbetarnas sida, och skogsföretaget betalade ut en del pengar i en överenskommelse men sju av kamerunierna gick vidare och stämde företagaren i ett civilmål, som de nu alltså förlorat.

Visserligen säger tingsrätten att fem av dem har fått för litet i lön, det handlar om summor från 29 000 till 48 000 kronor för var och en,  sammanlagt över 200 000, men bolaget har för länge sedan gått i konkurs. Företagaren som ägde bolaget är inte skyldig att betala eftersom - som tingsrätten säger - det inte är bevisat att han handlat brottsligt.

- Människor har blivit lurade på väldigt stora belopp, och ingen kan hållas ansvarig, säger Magnus Lindberg, ombudsman på GS-facket.

- Min övertygelse är ju att om en domstol kan slå fast att om människor i beroendeställning som har rest över halva jorden blir lurade på hundratusentals kronor och ingen kan hållas ansvarig för att det har skett,  då strider det mot den rättsuppfattning som de allra flesta har.

Eftersom kamerunierna förlorade målet måste de 7nu också betala rättegångskostnaderna, ungefär en miljon kronor. En är medlem i facket och får sina kostnader täckta, men de andra blir alltså skyldiga stora summor istället för att få ut den lön de egentligen har rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".