Dags för ny rikssvenska

2:37 min

Det är en nackdel om du inte pratar rikssvenska och söker jobb. Nu vill Lernia lansera ny rikssvenska.

Om du ska söka jobb och pratar med brytning eller har en dialekt, så kan det vara till nackdel. Så nu har Lernia tagit initiativ till att hitta den nya rikssvenskan. Ida Lestander berättar att:

- Vi har en bild hur rikssvenskan ska låta och det är den som vi vill utmana. Att visa upp bilden av att språket inte är som det har låtit förut, utan nu har det fått nya influenser.


Kompentensen sitter inte i uttalet och idag har vi inte råd att exkludera folk för att man har en dialekt eller annat uttal än vi tänkt. Vi är alla en röra av ljud helt enkelt, säger Ida Lestander från Lernia som nu utmanar organisationer och företag till att vara med och modernisera ljudet av Sverige.

Vi har sett att språk och uttal kan ha en exkluderande effekt och det har vi inte råd med. Så tillsammans med språkforskaren Mikael Parkvall vill nu bemanningsföretaget få igång ett samtal om den nya rikssvenskan.  
- Vi är en blandning av ljud säger Ida Lestander.

Åza Meijer
aza.meijer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista