Polisen söker efter försvunna skoteråkare längs Ångermanälven. Foto: Ulla Öhman/SR
1 av 2
Bilden är tagen då polisen sökte efter försvunna skoteråkare längs Ångermanälven. Foto: Ulla Öhman/SR
Missing People söker efter försvunnen kvinna i Baggböle. Foto Missing People.
2 av 2
Arkivbild. Missing People söker en försvunnen. Foto: Missing People

Spårar försvunna via mobiltelefonen

3:25 min

Region Nord är först ut av landets polisregioner att använda ett nytt positioneringssystem.

Polisen har sedan årsskiftet tillgång till ett positioneringssystem som kan rädda liv. Systemet är ett komplement som gör det enklare att hitta personer som är vilse. Och det bygger på att den som är försvunnen också vill bli hittad.

När den försvunne kontaktat polisen skickar systemet ett sms till den nödställdes telefon. I sms:et finns en länk och när den försvunne trycker på länken får polisen upp en karta där personen befinner sig och kan följa positionen i realtid och guida personen rätt eller skicka hjälp till platsen.

Enligt André Westberg, gruppchef och RLC-befäl i polisregion Nord, som varit med och provat ut systemet, kan det användas från både datorer och mobiltelefoner, så länge de har internetuppkoppling.

Man behöver också en smart mobil med GPS som har täckning, påslagna platstjänster och aktiverad datatrafik i mobiltelefonen.

- Det är ett fantastiskt verktyg som stärker vår förmåga att lokalisera och rädda personer i nöd, säger André Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista