Skellefteå

Dialog om lokal mat på mässa

3:04 min

Stort intresse för livsmedelsproducenter från Norr och Västerbotten att möta butiksägare på matmässa.

De är båda mjölkproducenter med kor på gården, men har nu lyckade verksamheter vid sidan av. Företagen har växt och ett säljer hårdost för fullt och det andra gör glass i stora lass. Helena Ågren och Pär Hellsten är två av 35 lokala matproducenter som bjudit 60-talet handlare på smakprov på en mässa i dag. Mässan arrangerades av Lantbrukarnas Riksförbund och ICA.

- Det jag kände var att osten skulle sälja sig själv berättar Pär Hellsten, som nu lyckats sälja in sin ost till matbutikerna över hela Sverige. Det trots att han inte känt sig som en försäljare tidigare.

Båda började så smått hemma i köket med att förädla mjölken, till att då bli glass respektive ost. Idag har de båda fullt upp. Nu går Helena Ågren i Vännäs och funderar på hur hon ska göra i framtiden. För när man växer ska man tillverka mer, lagra mer, köra ut mer och sälja mer glass.

- När man då har börjat i mindre skala och så ska man växa så måste man besluta sig för vad man vill göra, vad jag vill jobba med säger Helena Ågren till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista