Kollage, Porträtt Martin Andersson, Asbestprov från isolering runt varmvattenrör
1 av 6
Porträtt Martin Andersson
2 av 6
Martin Andersson är överläkare vid institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin vid Umeå Universitetssjukhus Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio
Asbestprov från isolering runt rör
3 av 6
Asbestprov från isolering runt varmvattenrör Foto: Karl-Johan Vannmoun/SR
Asbestprvo
4 av 6
Asbestprov från golvmatta Foto: Karl-Johan Vannmoun/SR
Asbestprov
5 av 6
Asbestprov från golvplatta Foto: Karl-Johan Vannmoun/SR
Gammalt mattlim
6 av 6
I det här limmet och mattresterna från 70-talet kan asbest gömma sig Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio

Hemmafixare saknar kunskap om asbest

1:19 min

Kraven för yrkesfolk som hanterar asbest är hårda. Men för hemmafixaren saknas regler på skyddsutrustning. En brist anser Folkhälsomyndigheten.

Många känner säkert till att eternitplattor innehåller asbest, men asbest finns på många andra ställen till exempel i plastmattor, kakelfogar, isolering eller i lim. Arbetsmiljöverket har gjort beräkningar att upp emot 400 000 ton asbest finns inbyggt i svenska hem. 

– Jag tror kunskapen om asbest i samhället när det gäller arbetslivet och de som river och bygger är god. Däremot tror jag kunskapen när det gäller hemmafixare så finns det stora brister, säger Fredrik Haux, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Han får medhåll av Matts Mårtensson, expert på asbesthantering och som håller i asbestutbildningar.

Kunskapen är noll och ingen

Asbest är cancerframkallande därför ställer Arbetsmiljöverket hårda krav på skyddsutrustning och hur arbetet med asbest ska gå till. Men reglerna gäller bara för företag.

I många fall vet inte privatpersoner om att de arbetar med asbest när de renoverar om sitt kök, badrum eller källare och frågan om riskerna för asbest och privatpersoner har ramlat mellan stolarna menar Fredrik Haux.

– Jag vet inte om man kan se det som en folkhälsofråga, den passar inte in någonstans. Det är en brist helt enkelt att det inte finns tydliga riktlinjer och råd för hur byggmaterial ska hanteras av hemmafixare.

– Men det är absolut en fråga att ta på allvar.

Asbest är en mineral som finns i många byggmaterial och som användes fram till 1982, då det totalförbjöds. Risken med asbest uppstår när det bearbetas då dammet som bildas innehåller små giftiga fiber som letar sig ner i lungorna. 

Asbest leder till olika lungsjukdomar. Studier har visat att lungsäckscancer är den sort som nästan uteslutande drabbar personer som utsatts för asbestexponering, vilket oftast är bygg- och industriarbetare. Men det finns fall där personer drabbats utan att ha verkat inom något riskyrke. 

Risken att drabbas av cancer för en hemmafixare som exponeras under kort tid är relativt låg, säger överläkaren Martin Andersson, vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitetssjukhus, men säger att man i möjligaste mån ska undvika asbest.

– Varje gång man utsätts för asbest och andas i de här partiklarna så ökar risken. Men vid de här situationerna (renovering hemma. Red.anm) när det handlar om enstaka tillfällen under en begränsad tid så ökar risken, men den är förhållandevis låg, eftersom tiden är avgörande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista