Vernissage

Plats för Bröst! på kvinnohistoriska

1:33 min

Det började som en kalender för bröstcancerfonden. Men idag har fotografen Elisabeth Ohlson Wallins bilder, av starka kvinnor med bara bröst, vernissage på kvinnohistoriska museet i Umeå.

- Det är en bröstutställning, där vi ska kunna titta på bröstet seriöst. Att det inte är sexistiskt eller sexualiserat, så som bröst har blivit väldigt mycket de senaste årtiondena, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

I de stora ljusa rummet möter meterhöga fotografier besökarna. En glad Claire Wikholm ler obekymrat. I händerna håller hon ett svartvitt fotografi av sina egna bröst. Och det är just den effekten Elisabeth Ohlson Wallin är ute efter. Att kvinnor ska få synas och ta plats precis så som de är.

- Det har blivit backlash på kvinnokroppen. Den har blivit mer sexualiserad och kvinnor har det tuffare vad vi än har på oss idag. Oavsett om vi har mycket kläder eller ingenting alls. Det är hela tiden en bevakning av kvinnan på ett sätt som det inte var förr.

Vad hoppas du kunna uppnå med att visa upp starka kvinnor som visar upp den här "provocerande" kroppsdelen?

- Det är att det inte ska bli provocerande. Att du ska kunna titta på ansiktet, ögonen och brösten utan att du ska bli blyg eller känna att du tittar på något du inte får titta på.

-  Så här ser vi kvinnor ut. Vi har olika bröst och de är inte hela tiden opererade eller photoshoppade som det ofta är i media idag. Utan så här ser vi faktiskt ut.