Blått vatten i en badbassäng.
1 av 2
Badbassäng Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio
Jan-Olov och Håkan Eriksson, BioCool.
2 av 2
Jan-Olov och Håkan Eriksson, BioCool. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Lövånger

Inget klor att simma i

Håkan Eriksson: Ska inte vara skadligt att få en kallsup
2:37 min

På måndag sätts mätutrustningen upp i Lövångers badhus, då drar testerna med klorfri rening igång.

Problemet med det klor som renar vattnet i simbassänger är tydligt i Skellefteå, mellan 10 och 15 personer har tvingats att sluta sina jobb i simhallarna.

Nu vill man lösa problemet, Skellefteå kommun ska nu börja testa om det fungerar lika bra att rena badvatten med andra produkter än klor. Redan på måndag börjar testerna och mätningarna i Lövångers badhus.

Testerna som nu ska börja, görs i samarbete mellan kommunen och ett Skellefteåföretag. Anledningen till att testerna kommer att ske i Lövånger är för att det är dem minsta offentliga bassängen i kommunen. Lövångers badhus har en bassäng som rymmer 100 kubikmeter.

I fyra veckor kommer testerna i Lövångers badhus att pågå. Först kommer referens mätningar göras med klor, så först om två veckor har badvattnet den nya reningen. När de fyra veckorna har gått kommer badhuset att återgå till klor igen.

För ett drygt halvår sedan kom kritik mot att bakteriedödandet gick för långsamt i den kemiska produkt som ska ersätta kloret. Kritik som den tillförordnade VD för BioCool nu avfärdar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".