Bokcirkel på scen på Littfest i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
1 av 3
Bokcirkel på scen. Foto: Peter Öberg, SR.
Malin Ackermann. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 3
Malin Ackermann och brevet från Torgny. Foto: Peter Öberg, SR.
Entrén till Littfest, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Bokcirkel på scen ska leda till årets boktips

Tv-profilen Sverker Olofsson: Den här är så jädra bra!
2:36 min

I en av programpunkterna under festivalen Littfest i Umeå skapar man en bokcirkel på scen inför publik, där lokala profiler propagerar för sitt bokval.

Tv-profilen Sverker Olofsson var en av de som deltog i bokcirkel på scen och som är utsedd till läsande förebild.

Den bok han valt är Anita Salomonssons senaste bok "Ängeln i posthuset" som handlar om hennes moster, som visserligen hade det materiellt bra genom arbetet i hembyns postkontor, men hon förblev ensamstående och barnlös, och fick känna på den tidens hårda moralvärderingar.

– Den handlar om den ensamhet som hon lever med, och det obehag som hon utsätts för av kyrkan, och värderingarna i sin omgivning. En utmärkt bok i en bokcirkel för det handlar så mycket om oss och de värderingar vi har. Det finns så mycket att säga, så mycket att resonera om, säger Sverker Olofsson.

Programpunkten bokcirkel på scen är en del i bibliotekssatsningen Västerbotten läser, som i sin tur är inspirerad av liknande projekt, ett av dem är hämtat från Nordamerika, "Canada reads".

I Västerbotten läser har man utsett sex läsande förebilder som väljer varsin bok av en västerbottensförfattare. Tanken är att öka läsandet, och att nå även dem som inte besöker biblioteken så ofta.

– Det här att vi har valt då att jobba med läsande förebilder det är ju då en gammal metod som har visat sig funka både på barn och på vuxna. Och det handlar om att vi hittar läsande förebilder där vi kanske inte trodde att vi skulle hitta dem. Vi ville hitta profiler, alltså läsare, som kanske kommer från lite mer oväntade sammahang. Och det här är ju också för att hitta nya målgrupper, att man kanske kan ruskas om lite grann och tänka "oj, är det här någon som läser de här texterna, och så vidare", säger Jenny Lindmark, bibliotekskonsulent på länsbiblioteket i Västerbotten.

Från och med nu kan västerbottningarna rösta på någon av de här böckerna, och rösta fram årets boktips, en bok som alla kan samlas kring är det tänkt.

Kan det bli Till häst genom Västerbotten, den smått galna odyssén av Klungan-medlemmarna Sven Björklund och Olof Wretling, som är den tidigare MMA-fightern Tor Troengs favorit?

Eller Torgny Lindgrens Minnen? Ja, gårdagens dödsbud präglar festivalen, och märkligt nog hade en annan av de läsande förebilderna i bokcirkeln valt just Torgny Lindgrens Minnen när projektet startade förra året.

Det är Malin Ackermann från Lycksele, och hon berättade om detta i ett brev till Torgny, och fick ett svar bara för ett par veckor sedan:

– Han skrev till mig ett svar och en hälsning som han inleder med att han var svårt sjuk. Sedan är det en hälsning till läsare att det är vi som äger hans berättelser framåt om man säger så, det är vi som har möjlighet att fortsätta berätta och vi får berätta dem hur vi vill för vi får tolka dem som vi vill, säger Malin Ackermann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".