Maria står och tittar ut genom ett fönster, utan att visa ansiktet.
"Maria" fick inte hjälp med en bostad och flyttade tillbaka till mannen som hon hade lämnat. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio

Bostadsbristen tvingar tillbaka utsatta kvinnor

1:08 min

Det finns kvinnor som känner sig tvungna att återvända till våldsamma relationer för att de inte får tag på en egen bostad.

Många kvinnor bor kvar på kvinnojourerna längre än vad som behövs på grund av svårigheterna med att hitta en bostad.
Det visar en enkätundersökning som 83 kvinnojourer runt om i Sverige har svarat på. 

Kvinnojouren i Skellefteå är inget undantag. Där berättar Sara att det handlar om akutboende. Det skall bara vara några veckor. Men det är långt ifrån att det alltid blir så. Kvinnorna bor kvar längre än så just på grund av att det är svårt att hitta bostad, oavsett om kvinnan tänker bo kvar i Skellefteå eller flytta någon annanstans. 

Maria, som bor i Jönköpings län, fick inte tag i en lägenhet efter att hon lämnat en destruktiv relation och flyttade därför tillbaka till mannen.

– Jag orkade helt enkelt inte, utan flyttade tillbaka. Hade jag fått hjälp från första stunden när jag bad om det så hade min livssituation de senaste ett och ett halvt åren varit annorlunda, säger hon.

Efter att ha mått dåligt under flera år tillsammans med en man bestämde sig Maria för att lämna honom. Hon tog med sig sina barn och sökte hjälp hos socialtjänsten eftersom hon inte hade någon egen inkomst.

Men hon kunde inte få en lägenhet och till slut gick hon tillbaka till mannen. Och hon är inte ensam som utsatt kvinna om att nekas en bostad på grund av bostadsbristen.

Förra året tvingades kvinno- och tjejjouren i Jönköping att säga nej till 73 kvinnor från hela landet som sökte skydd i Jönköping.

– Det är fruktansvärt att bostadsfrågan ska behöva avgöra om man går tillbaka till förövaren eller inte, säger Catarina Gustafsson som är verksamhetschef på kvinno- och tjejjouren i Jönköping.

Det största problemet är att de kvinnor som inte längre behöver bo i skyddat boende inte kan flytta för att de inte får tag på en ny bostad.

Då finns inte plats för nya kvinnor som behöver skyddat boende. Men trots den tuffa situationen uppmanar Catarina Gustafsson kvinnor att söka hjälp och lämna destruktiva relationer.

– Jag vill ju inte att det ska hindra kvinnor från att söka stöd och hjälp, för det har hon ju rätt till.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista