Boende törs inte flytta tillbaka

1:03 min

Fem unga vuxna har tagits hem av respektive föräldrar efter en våldsam attack av en sjätte person på ett gruppboende i Umeå.

Föräldrarna har låtit fem unga vuxna i Umeå flytta hem, sedan en en sjätte person i samma hus gått till våldsam attack mot en boende och en i personalen.

– En ohållbar situation att ha förövare och offer i samma hus, säger Björn Helmersson vars dotter har Downs syndrom och inte vågar bo i sin lägenhet efter det som hänt.

Det var för några veckor sedan som en våldsam person beväpnad med en käpp kom in till Björns dotter och gick till anfall. En i personalen gick emellan för att skydda dottern, men blev själv nerslagen till medvetslöshet. Händelsen har polisanmälts som grov misshandel.

Den person som anföll var borta från huset två veckor, men är nu tillbaka. Björn Helmersson säger att han har tycker synd om förövaren och att personen måste få vård någonstans - men inte i samma hus som offren.

– Det här är naturligtvis en mycket tuff situation för alla inblandande, säger Marie Thomas, verksamhetschef för insatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista