Said Kalash i Bjurholm
Said Kalash jobbar med flyktingbarn i Bjurholm och ser hur de lider av den långa väntan. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio
Tips från publiken

Lång väntan för unga flyktingar

Gode man: Det är fel
1:19 min

För ensamkommande flyktingbarn är väntetiden för att få komma till asylutredning just nu 16 månader. En orimligt lång väntan, tycker gode mannen Said Kalash.

– Man kan inte spendera ett år eller två år av sitt liv när man är fortfarande barn i väntan på ett beslut. Det är fel tycker jag, säger Said Kalash. Han jobbar på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bjurholm och är också god man till ett flyktingbarn.

Hur lång väntan blir beror på hur stor belastning det är på Migrationsverket. De ensamkommande barn som nu får komma till asylutredning har i snitt väntat 480 dagar eller 16 månader. Därefter följer en ny väntan på beslut om de får stanna eller inte.

Lisa Danling är presskommunikatör på Migrationsverket och hon säger att dom arbetar för att fatta så många beslut som möjligt. Dom har rekryterat ny personal och också omfördelat personal för att snabba på processen. Under 2015 rekordmånga asylsökande till Sverige och trycket är hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".