Läkare med stetoskop och ett skrivhäfte i handen.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Karin Markhede / TT
Kicki Fredriksson
2 av 2
Kicki Fredriksson politiker i Storuman. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Inhyrd personal i vården

Hyrläkarlönerna för höga för landstingen

Kicki Fredriksson: Det tär på deras ekonomi
1:07 min

Hyrläkarna ska bort. Kicki Fredriksson (s) tycker att många landsting går under av det systemet med hyrläkare och har lämnat in en motion.

Att systemet med hyrläkare ska bort, det är målet med en motion som behandlats på Socialdemokraternas distriktskongress.

Det är Socialdemokraten Kicki Fredriksson från Storuman som skrivit motionen. Den är inlämnad som en motion från Storumans arbetarkommun och har också stöd av ledande Socialdemokrater i Västerbotten.

– Det tär på landstingens ekonomi. Många landsting går nästan under på grund av hyrläkarsystemet. De har en vansinnig lön.

Hyrläkarna har en vansinnig lön

I slutet av förra året tog Sveriges kommuner och landsting SKL fram ett program på 60 punkter som syftar till att skrota hyräkarsystemet senast 2019. Programmet handlar bland annat om arbetsmiljö, samarbete om personal mellan landstingen och ökade ersättningar till fast anställda läkare.

Så här får det inte vara

– I många landsting har man inget val, det måste finnas läkare. Men därför är det viktigt att vi arbetar bort det här, det får inte vara så här, säger Kicki Fredriksson (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".